Siapa Idola dan Icon ku ??? Tunjuk ajar ku sifu.........

KENALI IDOLA KU...


· Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
· Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
· Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
· Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW).
· Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
· Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).

USIA 5 TAHUN

· Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN

· Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ' (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
· Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN

· Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
· Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

· Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.
· Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN

· Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
· Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

USIA 25 TAHUN

· Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
· Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.
· Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
· Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN

· Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah.
· Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah.
· Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN

· Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN

· Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
· Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN

· Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW

§ Khadijah Binti Khuwailid.
§ Saudah Binti Zam'ah.
§ Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
§ Hafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
§ Zainab Binti Jahsy.
§ Maimunah Binti Harith.
§ Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
§ Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW

1. Qasim
2. Abdullah
3. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra '

ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN
1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad
SAUDARA SUSUAN
1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
4. ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza


BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW (ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)

1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al-Abbas ***
6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
8. Abdul Ka ' bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.

Sabda Rasulullah SAW:
"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

Mengapa kita perlu menguasai ICT?Alhamdulillah bersyukur saya kehadrat Ilahi kerana diberi peluang untuk berkongsi pendapat dan maklumat dalam topik penguasan terhadap ICT. Anda semua sedia maklum dengan peredaran globalisasi masa kini, manusia kian berlumba-lumba untuk menguasai teknologi maklumat. Tidak kira di dalam negara mahupun di luar negara. Ini bermakna kepentingan ICT jelas menunjukkan kepada kita sesebuah negara yang maju perlu menguasai ICT dengan baik.

Banyak faedah yang dapat kita peroleh dengan menguasai kemahiran ICT.Antaranya kita dapat meningkatkan ilmu pengetahuan tentang teknologi.Dengan itu,kita dapat mencipta barangan berjenama seperti kereta.Oleh itu,kadar pengeluaran wang ke luar negara dapat dikurangkan dan kita tidak perlu mengimport barangan dari luar negara.Di samping itu,kita dapat memajukan diri sendiri dan membuktikan kepada rakyat luar negara bahawa rakyat Malaysia adalah intelek.Kita tidak bergantung harap kepada orang lain untuk memajukan diri dan negara sendiri seperti parasit tetepi kita hidup bedikari.

Apabila rakyat maju dan bersatu-padu,negara juga turut maju.Jika kita menguasai kemahiran ICT,kita dapat meningkatkan kemajuan negara sekaligus bersaing dengan negara luar.Kita juga dapat berkongsi berita dengan negara luar.Contohnya,kita boleh melihat negara lain dan mengetahui perkembangannya dengan melayari internet.Bak kata pepatah,`Dunia di hujung jari`.Jangan pula kita menjadi seperti katak di bawah tempurung,hanya mengetahui keadaan sekeliling sahaja dan cetek ilmu pengetahuan.Di samping itu,kita dapat meningkatkan taraf hidup setempat.Kita mudah mendapat peluang pekerjaan yang bergaji besar dan lumayan.

Selain itu,penguasaan kemahiran ICT juga dapat mempermudah kita berhubung dengan orang lain.Telefon bimbit,internet dan televisyen merupakan alat perhubungan yang canggih dan berguna.Telefon bimbit misalnya,mudah dibawa ke mana-mana.Perkara ini memberi kesenangan kepeda kita untuk berkomunakasi dari jarak jauh.Internet pula membolehkan kita melayari laman web untuk mengetahui atau mencari sesuatu pengetahuan.Kita boleh berbalas emel dengan sesiapa sahaja yang dikehendaki walaupun berada di tempat yang jauh dan berasingan.Penciptaan komputer riba pula memudahkan pergerakan kita.Komputer riba mudah dibawa ke mana-mana.Melalui televisyen pula,kita boleh menonton rancangan-rancangan yang menarik.Kesemua alat komunikasi tersebut telah dicipta oleh manusia yang menguasai kemehiran ICT.

Tambahan pula,penggunaan satelit membolehkan kita memberi isyarat kecemasan kepada negala luar.Begitu juga dengan negara luar.Mereka boleh memberi isyarat kecemasan kepada negara kita.Contohnya,tanggal 26 Disember 2004,berlaku satu bencana alam yang sangat dahsyat yang telah mengorbankan beribu-ribu orang.Bencana tersebut dikeneli sebagai Tsunami.walaupun jumlah kematian di negara kita adalah tinggi,masih tidak dapat menandingi jumlah kematian di Indonesia yang memcatatkan jumlah kematian yang tertinggi.Peristiwa tersebut akan diingati sampai bila-bila.Jika negara lain dapat memberi isyarat kecemasan kepada kerajaan Indonesia,pasti jumlah kematian dapat dikurangkan.

Kita juga senang bergaul dan diterima oleh bangsa lain jika kita dapat menguasai kemahiran ICT.Bayangkan jika kita mendapat tawaran belajar di luar negara seperti Jepun dan Amerika Syarikat.Kedua-dua negara tersebut mempunyai alat komunikasi yang lebih canggih.Jika kita tidak mengetahui tentang ICT,kita akan ketinggalan dalam pelajaran dan terkial-kial seorang diri seperti rusa masuk kampung.Penguasaan kemehiran ICT juga dapat mengelakkan kita daripada ditipu oleh pihak yang tidak bertanggung,jawab.

Berdasarkan penerangan di atas,terbuktilah bahawa penguasaan kemahiran ICT adalah penting dan memberi banyak faedah kepada kita lebih-lebih lagi dalam kehidupan pada masa ini.Zaman sekarang zaman moden.Teknologi pula semakin canggih.Setiap manusia berusaha untuk memperbaiki diri mereka.Begitu juga dengan kerajaan.Mereka berusaha untuk meningkatkan imej negara di mata dunia.Oleh itu,semua rakyat haruslah bekerjasama,bagai aur dengan tebing bagi membantu merealisasikan impian kerajaan untuk mencapai wawasan 2020.Bukannya hanya mementingkan diri sendiri.Bak kata pepatah,bagai enau dalam belukar,melepaskan pucuk masing-masing.

Pada masa kini,penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi dalam kehidupan kita kian meluas,justeru itu,kita mestilah peka terhadap perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi ini.Kemahiran dalam menguasai teknologi maklumat dan komunikasi atau ICT ini adalah amat penting pada masa sekarang,kerana banyak perkara yang telah menggunakan teknologi maklumat.Contohnya penggunaan komputer,internet dan sebagainya.

Terdapat banyak faedah yang kita perolehi dengan menguasai kemahiran ICT ini.Tidak rugi jikalau kita belajar ilmu ini,malah ia akan membawa kebaikan terdapat diri kita.Antara faedah-faedahnya ialah kita dapat menambahkan lagi kemahiran diri kita.Kita dapat menambah satu lagi kelebihan diri kita dengan menguasai kemahiran diri kita.Masyarakat akan menghormati kita kerana kita boleh menggunakan ICT dengan cekap.Kita juga boleh menjadi guru kepada rakan-rakan kita tentang teknologi maklumat dan komonikasi ini.

Menguasai kemahiran ini juga membolehkan kita mendapatkan pekerjaan dengan mudah,kerana di zaman sekarang banyak pekerjaan yang menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi ini.Penggunaan komputer,internet,adalah satu kemestian dalam industri pekerjaan di negara ini.Kita juga akan menjadi orang yang berguna kepada bangsa dan negara.Kita tidak akan terjebak dalam aktivi-aktivi yang tidak sihat seperti menagih dadah,merompak,menculik dan sebagainya kerana kita asyik dengan komputer di rumah atau di cyber-cafe,menambahkan ilmu tentang kemahiran ICT atau belajar menguasai kemahiran ini.

Antara faedah lain yang kita perolehi dengan menguasai kemahiran ICT ini ialah kita dapat mengetahui dengan lebih lanjut tentang sesuatu yang berlaku di dunia ini.Kita dapat mengetahuinya dengan melayari internet,laman web.Apabila kita melayari sesuatu laman web,kita akan mengetahui tentang perkara yang kita tidak tahu selama ini,kita dapat mengetahui tentang perkara-perkara luar,apa yang berlaku dalam negara tersebut.Jikalau dahulu,kita hanya mendengar berita di t.v dan radio untuk mengetahui hal semasa,tetapi sekarang tidak lagi.Kita boleh mengetahui sesuatu perkara lebih awal dan bila-bila masa dengan teknologi maklumat.

Teknologi maklumat dan komunikasi ini juga dapat membantu kita.Sekarang kita boleh membayar bil-bil bulanan kita di rumah sahaja,dengan melayari internet.Semua itu merupakan faedah daripada menguasai teknologi maklumat.Faedah yang lain ialah kita dapat mempercepatkan kerja kita dari sebelumnya.Kita juga boleh membuka kedai untuk membaiki alat-alat teknologi maklumat,jika kita mempunyai kemahiran.Kita juga boleh membuka pusat komputer untuk kegunaan orang ramai dan juga menyediakan khidmat mengajar cara-cara penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi kepada orang ramai.

Antara faedah menguasai ICT ini ialah,kita juga dapat meningkatkan penggunaan bahasa inggeris dalam kehidupan harian kita.Hal ini kerana teknologi maklumat dan komunikasi adalah dalam bahasa inggeris..Apabila kita menguasai ICT,kita juga sebenarnya telah menguasai bahasa inggeris.Kita tllah menguasai dua nenda dengan hanya belajar satu benda iaitu kemahiran teknologi Maklumat dan Komunikasi.

Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi adalah sangat meluas pada masa ini.Kita mestilah pandai menggunakannya,kerana tidak rugi kita belajar ilmu teknologi maklumat komunikasi ini.

Kemahiran Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) penting dalam kehidupan pada masa kini.Kerana kehidupan masa kini kebanyakan mesin-mesin yang canggih dan untuk memastikan kemahiran perlu ada pada setiap orang bagi berkomunikasi dengan sesiapa sahaja.Di negara-negara asia,kebanyakan mereka membuat mesin canggih bagi berkomunikasi dengan negara jiran.Faedah Teknologi Maklumat untuk memasti teknologi yang digunakan dapat memastikan yang di cari seperti internet dan sebagainya.Faedah berkemahiran adalah seseorang itu boleh mencipta alat atau objek yang canggih untuk negara yang berkomunikasi bagi mempercepatkan lalulintas dan sebagainya,seperti (Lrt komuter),kereta api.Dalam kemahiran ini juga dapat mengenal erti Teknologi –teknologi terkini.Suasana komunikasi berfaedah untuk kemahiran seperti (ICT) boleh membuatkan iaitu seperti telefon canggih,kereta canggih kemudahan bagi mempercepatkan perjalanan dan mengurangkan masa.Menguasai kemahiran (ICT) dapat mengenal kaedah-kaedah yang perlu dipelajari supaya dapat menguasai kemahiran.Apabila menguasai kemahiran tersebut pelbagai-pelbagai benda yang diceburi dapat mengeluarkan suatu benda yang dihasilkan oleh kemahiran dan (ICT).Kehidupan pada masa kini lebih bergantung pada kemahiran atau menguasai kemahiran.Dalam menguasai kemahiran mereka juga dapat memberi pendapat masing-masing bagi mencipta objek yang lebih tinggi untuk menjana benda pelbagai produktiviti supaya dapat mempromosi suatu barang yang ternilai harga wang Mengeksport atau dieksport.Kelebihan (ICT) mengeluarkan orang-orang yang berkaliber dan di perbagaikan lagi.Kemudahan Struktur atau medialisasi bagi memudahkan mereka mengenal pasti mediamassa pada yang canggih ini.Perjalanan media kini perlu menitik beratkan kemahiran pada zaman serba canggih bagi memasti kemudahan yang realearet.Struktur kemahiran perlu dibangkitkan lagi untuk mengenal dan mencipta barang yang berkualiti.Barang yang berkualiti dapat mempuas hati pengguna.Faedah yang ada pada kemahiran (ICT) adalah penting dalam zaman yang teknologi bermaklumat lagi berkomunikasi yamg sedia ada dalam apa bidang sekalipun.Ini bermakna kemahiran (ICT) tersebut amat diperlukan oleh kakitangan yang memerlukan kemahiran beristematik kepada pengurus.Komunikasi seperti kenderaan yang dapat mencanggihkan lagi suatu tempat atau di suatu label-labelnya.

Banyak lagi kepentingan ICT kepada kita, di zaman yang serba canggih ini kita tidak boleh lari daripada menguasai ICT , untuk itu marilah kita sama tingkatkan penguasaan ICT kita supaya kita tidak ketinggalan untuk memanfaatkan kemudahan yang sedia ada. Mudah-mudahan semua guru-guru SK Peserai dapat menguasai ICT dengan cemerlang . sekian wassalam.