Kaya Harta atau Kaya Jiwa?Setiap kita mengimpikan kesenagan hidup dalam limpahan harta dan kemewahan . selalu juga kita menganggap kekayaan harta benda lebih bermakna daripada kekayaan hati dan jiwa. Disebabkan itu selalu kita terjatuh dalam perbuatan yang tidak diingini kerana lebih mengejar kekayaan dunia melebihi kekayaan akhirat.

Rasullah bersabda yang bermaksud : ” Bukanlah kekayaan itu harta yang melimpah, akan tetapi kekayaan yang sebenar-benarnya ialah kaya jiwa.” ( Riwayat Bukhari )

Masih ingatkah kita Qarun pada zaman Nabi Musa yang menjadi contoh manusia kufur dan angkuh dengan kekayaan yang dimilikinya ? Dia bakhil juga boros pada perkara-perkara yang tidak kena pada tempat ( perkara yang haram) sedangkan islam memerintahkan umatnya berserderhana dalam membelanjakan harta disamping mengeluarkan zakat yang difardukan.

Mendapatkan kekayaan tidak salah sama sekali. Sesungguhnya kekayaan harta dan usaha untuk mendapatkan harta tidak menjadi halangan di dalam islam. Selagi seseorang itu berusaha dan bekerja dengan cara yang halal dan menunaikan tanggungjawab dengan sempurna

Namun mana yang lebih utama ? Hidup mewah tetapi kosong jiwa atau hidup sederhana tetapi kaya jiwa?

0 Responses